Ηδωνίδα Γη

Ηδωνίδα Γη
Η πραγματική διάσταση των πραγμάτων!

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Οι “business” του υποκόσμου έσωσαν τις τράπεζες από την χρεοκοπία

Τα κέρδη από το οργανωμένο έγκλημα και συγκεκριμένα από το εμπόριο ναρκωτικών αναδείχθηκαν σε στυλοβάτη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα « Ναρκωτικά και το Έγκλημα» Antonio Maria Costa ανέφερε προ μηνός (βλέπε Guardian) ότι τα έσοδα από το οργανωμένο έγκλημα ήταν το μόνο διαθέσιμο ρευστό κεφάλαιο για κάποιες τράπεζες, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο ίδιος κάνει λόγο για 352 δις. δολάρια προερχόμενα από εμπόριο ναρκωτικών τα οποία απορροφήθηκαν από το οικονομικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες υποψίες για εισροή μαύρου χρήματος στην αγορά, ξεκίνησαν πριν από 20 περίπου μήνες, έπειτα από στοιχεία που συνέλλεξαν εισαγγελείς και οι μυστικές υπηρεσίες.
Ο διατραπεζικός δανεισμός σε κάποιες περιπτώσεις χρηματοδοτήθηκε από χρήματα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες, αναφέρει...
χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι κάποιες τράπεζες “σώθηκαν” από τη χρεοκοπία κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιες τράπεζες δέχτηκαν να «σωθούν» με παράνομα κεφάλαια, τονίζει ωστόσο ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν πλέον επίσημο κομμάτι του οικονομικού συστήματος και ότι το «ξέπλυμα» τους  έχει υλοποιηθεί επιτυχώς.
Από την πλευρά τους, όπως είναι φυσικό άλλωστε, οι τραπεζίτες θα ήθελαν να δουν τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει στη διάθεσή του ο αξιωματούχος. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ένωσης Βρετανικών Τραπεζών οι τράπεζες δεν είχαν καμία ανάμειξη με παράνομες δοσοληψίες, αν και παραδέχονται ότι υπήρξε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Διευκρινίζουν, ωστόσο ότι το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με την επέμβαση των κεντρικών τραπεζών.
Αν τελικά ισχύουν τα όσα αναφέρει ο Costa, τότε εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο και την επιρροή του μαύρου χρήματος στο οικονομικό σύστημα σε περιόδους κρίσης. Η διείσδυση του εγκληματικού χρήματος στο παγκόσμιο χρηματιστικό σύστημα απειλεί να έχει μάλλον απρόβλεπτες συνέπειες γιατί είναι ολοφάνερο ότι οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών θα απαίτησαν κάτι σαν αντάλλαγμα για το χρήμα τους. Επιπλέον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, κάτι που εν μέρει έχει δρομολογηθεί καθώς παγκόσμιοι ηγέτες μετά το ξέσπασμα της κρίσης ζήτησαν να τεθούν νέες βάσεις στη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)..
Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; Αν η διεθνής πολιτική δεν είχε οποιουσδήποτε ενδοιασμούς για την χρησιμοποίηση της ακραίας αυτής λύσης, τότε τι εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να δρομολογήσει την αξιοποίηση ανάλογων ελληνικών κεφαλαίων τα οποία δεν προέρχονται οπωσδήποτε από εγκληματικές ενέργειες αλλά κυρίως από τη φοροδιαφυγή;
Θα ήταν αστείο, να επικαλεστούν στην Ελλάδα τη …νομιμότητα!
http://emprosdrama.blogspot.com
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: