Ηδωνίδα Γη

Ηδωνίδα Γη
Η πραγματική διάσταση των πραγμάτων!

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Νέες προκλήσεις της Άγκυρας και η Αθήνα …κοιμάται!


Εντείνεται το διπλωματικό παιχνίδι  από την πλευρά της ‘Άγκυρας σε ότι αφορά την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν θέτει ευθέως θέμα αμοιβαιότητας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, προβάλλοντας ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Αντιπαρέρχεται το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν αφορά μοναχά την Ελλάδα αλλά το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών που αριθμούν περί τα  300  εκατομμύρια Χριστιανούς.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ( Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης) υφίσταται ως η πρώτη στην τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Εκτός από την Αρχιεπισκοπή της Κωνσταντινούπολης έχει επαρχίες στην Τουρκία, στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αμερική και στην Ωκεανία.
Αντιπαρερχόμενη όλα αυτά η Άγκυρα βάζει τη Χάλκη και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στην …..ίδια ζυγαριά!
Στην συνέντευξη του λοιπόν ο κ. Ερντογάν στο ...
τρέχον τεύχος του μηνιαίου τουρκικού περιοδικού «Κριτέρ», ένθετο της εφημερίδας «Ραντικάλ»,  δηλώνει ότι :«Το θέμα της Θεολογικής Σχολής προϋποθέτει μια πολυδιάστατη διαδικασία. Πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς, στη βάση τόσο της νομοθεσίας μας όσο και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ηδη συνεχίζονται οι σχετικές προσπάθειες της αρμόδιας υπουργού και των σχετικών θεσμών. Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί ταυτόχρονα με τα ζητήματα αυτά και να δώσει λύση στα προβλήματα των ιερωμένων, της ηγεσίας, της ανεργίας και των μειονοτικών συνδέσμων».
Είναι πραγματικά γελοίο και πέραν κάθε λογικής. Ο κ. Ερντογάν αναφέρει για μια ακόμη φορά επίσημα την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως …Τουρκική μειονότητα και το υπουργείο εξωτερικών (δηλ. ο κ .Γ. Παπανδρέου) δηλώνει αδυναμία…άρθρωσης πολιτικού λόγου και άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
Δεν εκμεταλλεύεται καν την έκθεση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τhomas Hammarberg για την οποία έγραφα πριν μια εβδομάδα (εδώ).
Είναι νομίζω καιρός να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις όπως εξελίσσεται σήμερα και να καταλάβουμε ως Έλληνες πολίτες ότι το θέμα της Χάλκης το χρησιμοποιούν στην ουσία  οι ΗΠΑ  ως διαπραγματευτικό πλέον χαρτί για να επιτύχουν μεγάλης σημασίας ανταλλάγματα υπέρ της Τουρκίας στη Θράκη.
Είναι πια καιρός να πάψουμε να ασχολούμαστε με αστεία ανέκδοτα και γελοίες πομφόλυγες και να ασκήσουμε πραγματική εξωτερική πολιτική!
politis

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: