Παρακολουθώντας τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι ένας πολιτικός ηγέτης με ενδιαφέρουσες απόψεις και μεταρρυθμιστικό ζήλο. Έχει όμως σοβαρό πρόβλημα στην οργάνωση του κυβερνητικού έργου.
Εκατό ημέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της γενικής περιγραφής της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμοστεί.Η Ελλάδα έχει τέτοια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ώστε δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου.
Καθημερινά μας «τηγανίζουν» οι αγορές και οι κερδοσκόποι, μεγαλώνουν τα ελλείμματα κάθε είδους και συσσωρεύονται νέες οφειλές.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δεν ...
χρειάζονται γενικές τοποθετήσεις αλλά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Πολιτική φυγή από την πραγματικότητα
Στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την κυβέρνηση, η οποία θα επεξεργαστεί την πολιτική της για το νέο φορολογικό σύστημα, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και θα προωθήσει το νέο εκλογικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό του κράτους με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης» και το νομοσχέδιο για τους μετανάστες.
Κατά την άποψή μας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έπρεπε να είχε προετοιμάσει τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα και να είχε αρχίσει ήδη την εφαρμογή ορισμένων από αυτές.
Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε διαβούλευση για να καταργήσεις ορισμένα προκλητικά ασφαλιστικά προνόμια που συμπεριλαμβάνουν τους ανθρώπους της εξουσίας ή να αναλάβεις δράση κατά εκείνων που φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν συστηματικά.
Έτσι όπως εξελίσσεται, η πολυδιαφημισμένη δημόσια διαβούλευση μετατρέπεται σε πολιτικό άλλοθι για την έλλειψη προετοιμασίας της κυβέρνησης και την απώλεια πολύτιμου χρόνου. Με βάση το πολιτικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ο κίνδυνος να επιχειρηθεί μία φυγή από τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Όσο δεν αντιμετωπίζονται τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τόσο μεγαλώνει ο πολιτικός πειρασμός για ποιοτικά άλματα θεσμικού χαρακτήρα που μπορεί να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό πολιτικό, εκλογικό περιβάλλον.
Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα χρειάζεται μία βήμα βήμα αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων και πρέπει να αποφευχθούν οι βολικοί, από άποψη τακτικής και στρατηγικής, πολιτικοί πειραματισμοί.
http://emprosdrama.blogspot.com/2010/01/blog-post_1365.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου